5 soorten debiteuren en hoe je hiermee omgaat

Debiteuren zijn er in allerlei soorten en maten. Als ondernemer krijg je er ongetwijfeld mee te maken. Het is niet eenvoudig hier goed mee om te gaan. Debiteuren hebben namelijk een negatieve invloed op je bedrijf. 

Bovendien vraagt iedere debiteur om een individuele en unieke aanpak. Welke soorten debiteuren zijn er en hoe ga je er mee om? AccountBird geeft handige tips en biedt tevens een mogelijke oplossing in de vorm van Full Service Debiteurenbeheer. 

1. De debiteur die het vergeten is

Iedereen ziet het wel eens een rekening over het hoofd. Dit is ook het geval bij deze debiteur. Meestal betaalt hij direct na het sturen van een herinnering. 

Soms is een debiteur druk met allerlei andere zaken of de administratie is niet helemaal op orde. Het kan natuurlijk een smoes zijn, maar als iemand snel betaalt, is er niet veel aan de hand.

2. De debiteur die altijd te laat zijn rekening betaalt

Sommige debiteuren zijn structureel te laat met betalen. Dit betekent voor jou dat je veel tijd en energie moet stoppen om de klant (opnieuw) aan te manen na het verstrijken van de betaaltermijn. 

Ben je het zat om dit gedeelte van debiteurenbeheer zelf op te pakken? Dan is het een optie om de debiteurenadministratie uit te besteden aan AccountBird.  

3. De debiteur die altijd tijd probeert te rekken

Er zijn debiteuren die alles uit de kast halen om maar niet te hoeven betalen. Ze verzinnen allerlei smoesjes en hoewel ze iedere keer toezeggen de vordering te betalen, wijst de praktijk heel anders uit. 

Zelfs een betalingsregeling die je aanbiedt, wordt niet correct nagekomen. Het doel van dit soort debiteuren is natuurlijk dat je het vergeet of geen zin meer hebt om er achteraan te gaan. 

Bij dit soort debiteuren kun je maar het beste zo snel mogelijk handelen, want anders kun je naar je geld fluiten.  

4. De debiteur die nooit van zich laat horen

Er zijn ook debiteuren die nooit iets van zich laten horen. Zelfs niet na het versturen van de factuur en meerdere betalingsherinneringen. 

Een uiterst vervelende situatie, want je moet zeer lange tijd op je geld wachten. Natuurlijk voorkom je liever het inschakelen van een incassobureau, maar toch ontkom je er bij dit soort debiteuren niet aan. 

5. De debiteur die in de weerstand schiet

Debiteuren die in de weerstand gaan, zijn de lastigste schuldenaars. Ze kunnen zelfs agressief worden en jou daardoor angst aanjagen. 

Dit zijn tijdrovende kwesties en hoewel ze niet vaak voorkomen, kunnen ze wel bijdragen aan de nodige problemen. Vanzelfsprekend zit je hier niet op te wachten en daarom is het beter om een incassobureau in te schakelen om dit verder op te pakken.  

Debiteurenbeheer door AccountBird

Ben je het meer dan zat om zelf de debiteurenadministratie te verzorgen en zoek je een betrouwbare partij aan wie je dit kunt uitbesteden? Ontdek de voordelen van Full Service Debiteurenbeheer door AccountBird: 

  • Wij nemen altijd telefonisch contact op met debiteuren. We sturen dus geen aanmaningen per e-mail of post.
  • Dankzij een persoonlijk gesprek bereiken we altijd klinkende resultaten.
  • Wij boeken gemiddeld 25 dagen eerder resultaat dan een regulier incassobureau.
  • Weigert een debiteur om een vordering te voldoen? Dan start AccountBird alsnog de incassoprocedure.
  • Wij komen in actie voor slechts € 3,95 per factuur.

Debiteurenbeheer uitbesteden aan AccountBird

Besteed je de debiteurenadministratie van jouw bedrijf graag uit aan een professional? Aarzel niet, maar neem vandaag nog contact op met AccountBird. 

Wij streven naar maximaal resultaat en dat tegen een zeer scherpe prijs!

Maak je administratie leuker en makkelijker.

24/7 inzicht in je cijfers. Vanaf €45 per maand

Related articles