5 tips voor een succesvolle en overzichtelijke webshop administratie

Bij het runnen van een webshop hoort ook een sluitende boekhouding. Meestal krijg je te maken met heel wat transacties en bovendien moet je rekening houden met allerlei regels.

Daarom kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. AccountBird geeft je 5 tips voor een succesvolle en overzichtelijke webshop administratie. Lees snel verder hoe je dat oppakt!

 

1. Draai een maandelijks rapport uit van alle transacties
Sommige webshop eigenaren zijn veel tijd kwijt aan het verwerken van iedere unieke webshop transactie. Dit is echter niet nodig.

Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker door maandelijks een rapport uit te draaien van al je transacties. Dit scheelt je heel wat administratieve handelingen zónder dat je het overzicht kwijtraakt.

Krijg je controle door de Belastingdienst en is er meer informatie nodig? Dan kun je alsnog gedetailleerde informatie aanleveren.

 

2. Automatiseer je boekhouding
Je neemt jezelf heel wat werk uit handen door je boekhouding te automatiseren. Dit doe je door te kiezen voor een online boekhoudprogramma.

AccountBird heeft slimme software waarmee je je webshop boekhouding in de cloud verwerkt. Het is ook nog eens te koppelen aan je zakelijke bankrekening en dus ben je altijd verzekerd van actuele cijfers. En dat allemaal tegen zeer scherpe tarieven.

 

3. Onderzoek aanloopkosten en betaal minder belasting
Is je webshop een uit de hand gelopen hobby en heb jij je halsoverkop moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Dan heb je ongetwijfeld de nodige kosten gemaakt die je nog niet hebt opgegeven bij de Belastingdienst.

Gelukkig mag je kosten voor jouw onderneming – dus ook je webshop! – tot 5 jaar voor de inschrijfdatum bij de Kamer van Koophandel opgeven bij de Belastingdienst. Op die manier betaal je dus minder belasting.

 

4. Let op bij inkopen doen in het buitenland
Bestel je materialen of producten voor je webshop in het buitenland? Geef altijd je btw-nummer door als je iets in de EU koopt.

De btw wordt dan verlegd en er wordt geen btw meer in rekening gebracht op de factuur. Koop je iets buiten de EU?

Dan ontvang je een factuur zonder btw. Het is ook niet nodig om je btw-nummer door te geven. Wel moet je natuurlijk alle inkopen opgeven bij je btw-aangifte.

 

5. Doe investeringen in één kalenderjaar
Er zijn veel misverstanden over investeringen doen voor je webshop. Het is belangrijk om daarin te kijken welke regels de Belastingdienst hanteert.

Bedrijfsmiddelen die langer dan één jaar meegaan worden door de Belastingdienst gezien als investeringen. Probeer altijd te investeren in één kalenderjaar.

Bij minimaal € 2.300,- aan investeringen geniet je van belastingvoordeel.

Kortom: maak van je webshop een succes! Kom je er niet uit? Neem contact op met de specialisten van AccountBird.

Maak je administratie leuker en makkelijker.

24/7 inzicht in je cijfers. Vanaf €45 per maand

Related articles