Btw over privégebruik auto van de zaak – Hoe zit dat?

Ben je ondernemer en gebruik je de auto van de zaak ook voor privédoeleinden? Dan betaal je btw over het privégebruik van de auto. Dit is iets om rekening mee te houden, want de Belastingdienst ziet er streng op toe dat de regels correct worden nageleefd. Er worden regelmatig steekproeven gedaan en dus moet je probleemloos kunnen aantonen waarom bepaalde ritten privé zijn en andere ritten zakelijk. Hoe geef je dit in de praktijk vorm en welk btw-bedrag betaal je over het privégebruik van je zakelijke auto? We leggen het je graag uit.

Btw aftrekken versus btw privegebruik

Heb je een auto op naam van de zaak? Dan mag je de btw op de aanschaf, onderhoud en het gebruik aftrekken, mits je het voertuig zakelijk gebruikt. Rijd je ook voor privédoeleinden in de auto? Dan betaal je btw terug over de kilometers die je privé met de auto rijdt. Dit gebeurt aan de hand van een zogenaamde btw-correctie. Woon-werkverkeer wordt door de Belastingdienst ook gezien als privégebruik van de auto. Let op: naast de btw over het privégebruik betaal je ook inkomstenbelasting over de bijtelling zodra je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Voor een auto die op benzine of diesel rijdt is dit percentage 22 procent en bij een elektrische auto 8 procent bij een cataloguswaarde tot € 45.000,-. Is de catalogusprijs van de elektrische auto hoger, dan betaal je eveneens 22 procent bijtelling. Deze cijfers en percentages gelden voor dit jaar.

Bepaal het privégebruik met een sluitende kilometerregistratie of via de cataloguswaarde

Btw betaal je altijd over het daadwerkelijke privégebruik. Dit wordt bepaald aan de hand van een sluitende kilometerregistratie of via de cataloguswaarde van je auto. Een kilometerregistratie houd je eenvoudig bij met behulp van een app. Middels de kilometerregistratie bereken je eenvoudig de verhouding tussen zakelijk en privé gebruik van het voertuig. Vervolgens voer je een btw-correctie door over het aantal daadwerkelijk gereden privékilometers. Naast het bijhouden van een rittenregistratie is het ook een optie om de btw te berekenen aan de hand van de cataloguswaarde. De hoogte hiervan is 2,7 of 1,5 procent en is afhankelijk van hoelang je de auto al hebt.

Berekening btw privegebruik zakelijke auto

Heb je een auto van de zaak en wil je de hoogte van het btw-bedrag berekenen? Het vaste btw-percentage voor privégebruik wordt ook wel forfait genoemd. Je betaalt een een percentage van 2,7 procent over de catalogusprijs, inclusief btw en bpm. De catalogusprijs is eenvoudig op te vragen via de RDW.

Voorbeeld:

Stel je koopt een auto met een catalogusprijs van € 75.000,- inclusief btw en bpm en je hebt geen zin om een rittenregistratie bij te houden. Dan betaal je over het privégebruik van de auto per jaar € 2.025,-. Koop je het voertuig halverwege het jaar? Dan mag je het percentage naar evenredigheid verlagen en betaal je slechts btw voor een half jaar. Je komt dan uit op een bedrag van € 1.013,-.

*Is het meer dan 4 jaar geleden dat je de auto hebt gekocht of heb je geen btw betaald bij aanschaf van het voertuig? Dan betaal je slechts 1,5 in plaats van 2,7 procent. Gebruik je de auto ook voor vrijgestelde omzet? Dan mag je het verschuldigde bedrag naar evenredigheid verlagen.

*Valt de afgetrokken btw binnen de eerdergenoemde 4 jaar lager uit dan wat je eigenlijk zou moeten betalen voor privégebruik van de auto? Voer dan een correctie uit, want het btw bedrag over privégebruik van de auto mag niet hoger zijn dan de btw die je hebt afgetrokken voor aanschaf, onderhoud en verbruik. Pas daarom 1/5 deel toe van de afgetrokken btw bij aankoop.

Kortom: genoeg zaken om rekening mee te houden. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door een accountant of financieel adviseur.

Maak je administratie leuker en makkelijker.

24/7 inzicht in je cijfers. Vanaf €45 per maand

Related articles