Fiets van de zaak

Sinds 1 januari 2020 is de fiscale regeling veranderd en daarom is het goed om je te verdiepen in de voorwaarden die de overheid stelt.

Fiets van de zaak: hoe zit het?

Een fiets van de zaak is mogelijk een interessante optie, want het levert verschillende fiscale voordelen op. Dit maakt het voor jou aantrekkelijk om een fiets te kopen en te gebruiken voor zakelijke doeleinden. Sinds 1 januari 2020 is de fiscale regeling veranderd en daarom is het goed om je te verdiepen in de voorwaarden die de overheid stelt. Wat zijn de regels omtrent een zakelijke fiets aanschaffen en welke punten verdienen hierbij jouw aandacht?

null

Zakelijk fiets aanschaffen als ZZP’er

Zodra de temperatuur stijgt wordt het aantrekkelijk om met de fiets naar het werk te gaan. Fietsen is goed voor je gezondheid en beter voor het milieu. Een fiets van de zaak is volgens de overheid een fiets die door spierkracht wordt voortgedreven, maar kan bijvoorbeeld ook een elektrische fiets of speed-pedelic zijn. Gebruik je een fiets voor woon-werkverkeer? Dan heb je als ZZP’er de keuze uit twee opties: een zakelijke fiets aanschaffen als privévermogen of een fiets als bedrijfsvermogen beschouwen.

Fiets zakelijk of privé kopen?

Koop je een fiets privé, dan kun je de fiets niets fiscaal aftrekken en bovendien heb je geen recht op afschrijving. Wel mag je voor iedere kilometer die je zakelijk fietst € 0,19 reiskosten opvoeren en aftrekken van je winst. Kies je voor zakelijk fiets aanschaffen? Zorg dan dat minimaal 10 procent van het gereden aantal kilometers voor bedrijfsmatige doeleinden is. Dit jaar zijn de fiscale regels veranderd waardoor je niet langer een rittenschema hoeft bij te houden voor het aantal kilometers dat je zakelijk of privé fietst. Wel krijg je te maken met bijtelling.

Wat is de hoogte van de bijtelling?

Koop je een fiets op naam van de zaak, dan betaal je vanaf 1 januari 2020 ieder jaar bijtelling. De bijtelling bedraagt 7 procent over de consumentenadviesprijs (inclusief btw) van de fiets en accessoires. Over de bijtelling betaal je belasting. Hoeveel belasting je betaalt, is afhankelijk van de belastingschijf waarin je inkomen valt.

Zakelijke fiets: wat zijn de voordelen?

Voldoe jij aan de voorwaarde om minimaal 10 procent van je gefietste kilometers zakelijk te rijden? Dan levert dit je aantrekkelijke voordelen op:

  • Een fiets duurder dan € 450,- komt op de balans (vermogen) te staan van je bedrijf.
  • De fiets kun je afschrijven waardoor je mogelijk in aanmerking komt voor de investeringsaftrek van 28 procent. Wel is er een minimum bedrag aan investeringen per boekjaar: € 2.400,- (norm 2020).
  • Ben je btw-plichtig? Dan kun je ook (gedeeltelijk) btw terugvragen bij het doen van je btw-aangifte.

Blijf gezond en kom in beweging

Wil je niet langer € 0,19 reiskosten per gereden zakelijke kilometer opvoeren? Maak het jezelf gemakkelijk en investeer als ZZP’er in een fiets. Op die manier werk je niet alleen aan je conditie, maar lever je ook een mooie bijdrage aan het milieu. Bovendien is het fiscaal gunstig om te investeren in een bedrijfsfiets. Kom je er niet uit? Laat je adviseren door een van onze experts. We helpen je graag op weg bij het maken van een goede keuze.

Maak je administratie leuker en makkelijker.

24/7 inzicht in je cijfers. Vanaf €45 per maand

Related articles